TEMEL BİLGİLER

Fırın Proses Bekleri, Endüstriyel tesislerde yoğun şekilde kullanılan, hava ve yakıt kontrollü, yakma havasını bağımsız bir vantilatörden alan, emniyet ve işletme için kullanılan tüm ekipmanların (trafo,röle,ventil vb.) yakıcı üzerinde bulunmayan brülörlerdir. Gövde, yanma başlıkları, türbülatör, alev borusu gibi tüm dizaynları çok değişik modellerde üretilirler. Bu dizaynları belirleyen ana faktör alevin şekli ve büyüklüğüdür.

Kurulacak tesisin çalışma şartları gereğince uygun yakıcı tipi ve çalışma şekli belirlenir. Çoklu veya tekli sistemler olarak bekler kurulabilir. En küçük kapasitedeki bir bek, uygun ekipman seçimiyle tek kademe, iki kademe veya oransal olarak çalıştırılabilir.

Pilot ateşlemeli veya elektronik ateşlemeli olabilir. Ateşleme trafosu, program rölesi, sıcaklık kontrol ekipmanları sistem dizaynına uygun olarak belirlenir. Bir kumanda panosu içine monte edilerek yakıcı yakınında operatör kontrolünde olan bir yere monte edilir.

Gaz kontrol hattındaki ekipmanlar diğer brülörlerdeki gibi şartnamelere uygun ölçü ve özelliklerdedir.

Proses Bekler TS EN 746-2 ve TSEK standartlarına uygun şekilde imal edilir.

PROSES YAKMA SİSTEMLERİ UYGULAMA TİPLERİNE GÖRE AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLERDE DE SINIFLANDIRILIRLAR.

  • Kontrol Tiplerine Göre;

Tek kademeli, Çift Kademeli, Pnömatik Oransal Kontrollü, Elektronik Oransal Kontrollü ve Debi Kontrollü olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Proses Havası Tipine Göre;

Direkt Isıtma     : Brülör alev ve ekzozu ile enerjiyi alacak malzemenin aynı ortamda olması,

Endirekt Isıtma : Brülör alev veya egzozu ile malzemenin karşılaşmadığı, ısı transferinin bir termoblok, muffle veya radyant botu ile yapıldığı sistemlerdir.

  • Brülör Tipine Göre;

Nozzlemiks Yakma Sistemleri: Yanma için gerekli hava ve gazın, brülörün çıkış noktasında karşılaşarak alevin oluşturduğu yakma sistemleridir.

Premiks Yakma SistemleriÇ Yanma için geekli olan hava ve gazın bir karşıtırıcı vasıtası ile birleştirilerek yanma haznesi içerisine dolması ve yüzeyde alev oluşturmasıdır.

  • Sıcaklık Tipine Göre;

Orta-Düşük Sıcaklık Uygulamaları: Konfor sıcaklığından 700 °C sıcaklığa kadar yapılan uygulamalardır.

Yüksek Sıcaklık Uygulamaları: 700 °C sıcaklığın üzerinde kurulan yakma sistemleridir.

KULLANIM ALANLARI

Her türlü endüstriyel koşula ve istenilen şartlara uyumlu özelllikleri nedeniyle kullanım alanları yelpazesi çok geniştir. Yüksek,düşük, hassas sıcaklık istenilern her türlü sanayi alanında kullanılırlar.

Maden Sektöründe; Kum, agrera, refrakter, taş, kömür, çimento, alçı, kireç, perlit, çamur vb. madenlerin kurutulması ve ısıtılmasında; seramik,porselen,vitrifiye malzemelerinin pişirilmesi ve kurutulmasında kullanılmaktadır.

Demir-Çelik Sektöründe: Hadde fırınları, Kütük tav fırınları, Arc ocaklarında, ergitme fırınlarında, çelikhanelerde yatay pota ısıtma, dikey pota ısıtma, tandiş ısıtma,torpido ısıtma vb. sistemlerde kullanılmaktadır.

Isıl İşlem Sektöründe; Malzemelerin, tavlanması, menevişlenmesi, sementasyonu,yaşlandırılması ve ısıl işlem görmesi amaçlı fırınlarda ve tuz banyolarında kullanılmaktadır.

Demir Dışı Soymetallerde: Bakır,Alüminyum vb. metallerin ergitilmesinde, tavlanmasında kullanılmaktadır.

Gıda Sektöründe: Sebze, tohum, tahıl, tuz vb ürünlerin kurutmalarında;  kadayıf, bisküvi,gofret, lahmacun vb.gıdaların pirişilmesinde kullanılmaktadır.

Ağaç Sektöründe: Mobilya, ağaç ve talaş kurutulmasında,

Atık İmha Sektöründe: Yüksek kapasiteli insineratörlerde, evsel atıkların yakılmasında, biyolojik atıkların yakılmasında, endüstriyel ve özel atıkların imhasında kullanılmaktadır.

Diğer sektörler; Toz boya fırınlarında, cam ergitme fırınlarında, ambalaj kurutma ve lak sistemlerinde, schrink makinelerinde, kanal ve ortam ısıtmalarında, bazı özel kızgın yağ kazanlarında(Wanson tipi), Kimya sektöründe, Otomotiv sektöründe, hava şartlandırma ünitelerinde, yıkama tanklarında ve atık hava yakma ünitelerinde, emaye pişirme, teflon pişirme fırınları vb.Şeker fabrikaları, biyogaz yakma sistemleri, döner kurutucular ve sıcak hava üreteçleri gibi endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadır.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Proses bekler, üretimlerine ve çeşitliliklerine göre aşağıdaki teknik özelliklere sahip olmaktadırlar.

Kapasite aralığı: 4 kw-10.000 kw geniş güç aralığı.

Modülasyon oranı: 1/5 , 1/10 ve 1/50 ye varan ayar aralığı.

1700 °C kadar ulaşan maksimum proses sıcaklığı,

Yakma havası sıcaklığı: Maksimum 500 °C

Yakıtlar: Doğalgaz,propan,bütan, kok gazı, düşük kalorili gazlar. Ayrıca, Motorin, fuel oil, atık yağ gibi sıvı yakıtlar ile de çalıştırılabilmektedir.

©2023 Focus Endüstri

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?