Kutu tipi fırınlar, kurutma ya da pişirme işlemini uygulayabilecek şekilde, parçanın askı, kaset veya taşıyıcı araba gurubuyla fırın içerisine yüklenmesi prensibi ile çalışmaktadır. Bu fırın tiplerinin yüksek verimlilikli ve kurulum alanından tasarruf ettiren bir yapıları vardır.
Kutu tipi fırınlar genel olarak düşük kapasiteli imalâtlarda, ilk yatırım maliyetinin az olması sebebi ile tercih edilmektedir. Continue fırınlara göre sistem olarak daha az yer kaplaması ve ihtiyaç olunduğu zaman çalıştırılabilir olmasından dolayı “düşük yakıt maliyeti” sebebi ile kullanıcılara Continue (konveyörlü) sistemlere nazaran avantaj sağlamaktadır.
Kutu tipi yaş boya kurutma fırını ve kutu tipi toz boya pişirme fırınları elektrikli, doğalgazlı Lpg, Lng, Cng, Mazot brülörlü olarak imal edilebilirler. Kutu tipi pişirme fırınlarının endüstriyel anlamda oldukça geniş bir uygulama alanı vardır ve oldukça yaygın olarak kullanılırlar.
Başlıca kullanım alanları ahşap ve mobilya sanayi, otomotiv sanayi, yedek parça imalat sanayi, imalat sanayi, havacılık, savunma ve silah sanayi vb. gibi sanayi sektörlerdir.
Fırında kalma süreleri, fırın sıcaklıkları istenildiği gibi ayarlanabilmektedir. Fırının panel içi yalıtım malzemesi kaya yünüdür. Girilen süre tamamlandığında sesli ve görsel olarak ikaz verip operatörü malzemenin çıkması konusunda uyarır. Fırın iç ve dış malzemesi galvaniz sac panellerdir. Panellerin dış kısmı elektrostatik toz boya ile kaplıdır. Bu dış panellerin rengi istenilen RAL kodu ile boyanabilir. Termoblokta ısıtılan sıcak hava fırın sirkülasyon fanı vasıtası ile hava kanallarına yönlendirilir. Hava kanallarına yönlendirilen sıcak hava belirli bir hava hızı ile kanallardan malzeme yüzeyine transfer edilir ve fırın içi hava sıcaklığı sıcaklık okuyucu PT 100 vasıtası ile okunur. Zamanlayıcı ile fırında kalma süresi ayarlandıktan sonra istenilen sıcaklık değeri girilerek sürenin tamamlanması beklenir. Malzeme giriş-çıkış kapısı açılarak malzeme arabası fırından çıkarılarak işlem sonlandırılmış olur.
Kutu tipi fırınları;
- Üretim kapasitesi düşük olan firmalar. Çalışma alanı dar ve kısıtlı olanlar. Yatırım maliyeti bakımından yatırım bütçesi az olanlar. Fason iş yapacaklar ya da ürettiği az miktarda ürünü dış piyasada da olsa boyatmak istemeyip kendi bünyesinde bulundurmak isteyenler tercih etmektedirler.
İhtiyacınıza uygun kutu tipi fırın ihtiyaçlarınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.