TEMEL BİLGİLER
Isı pompaları; doğada mevcut olan ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjinin sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Isı pompaları bu işlemi klimalardaki gibi soğutma çevrimi sayesinde gerçekleştirmektedir. Yani sistemde kompresör ve soğutucu akışkan devresi mevcuttur. Hava, su ve toprak doğada bulunan ve bedava olan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Bu sebeple günümüzde ısı pompalarında en fazla hava kaynaklı ısı pompaları tercih edilmektedir.
Firmamız tarafından tedarik edilen hava kaynaklı ısı pompaları, dış ortam havasındaki ısıyı çekerek yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanır. Sistem soğutucu akışkan içeren kapalı bir devreden meydana gelir. Buharlaşma, sıkıştırma, yoğuşma ve genleşme adımlarından oluşan, termodinamik bir döngü oluşturulur.
Yenilenebilir enerji kaynağı olarak hava
Avrupa RES direktifi* havayı yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kabul etmektedir. Bu direktifin hedeflerinden bir tanesi 2020 yılına kadar toplam enerji üretim ihtiyacının %20’sinin yenilenebilir bir enerji kaynağından sağlanmasıdır. BEP yönetmeliğinde 10. bölümdeki revizyon ile Türkiye’de de ısı pompaları yenilenebilir enerji kategorisine eklenmiştir.
COP (Performans Katsayısı) veya kazanç faktörü
COP değeri, ısı pompasının kullandığı her bir kWh elektriğe karşılık ürettiği kullanılabilir ısı miktarını gösterir. Bu değer, iç ve dış ortam sıcaklığına bağlıdır.
Fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik bir ısıtma sistemine göre 5 kat daha verimli çalışır ve 5,04*’lük mükemmel bir performans katsayısı (COP) sunar. Dış havadaki ısıyı kullanarak daha az enerji sarf eder ve yüksek bir konfor düzeyini kesintisiz şekilde yaşamaya devam edersiniz. Ayrıca, bakım ihtiyacı çok düşük olduğundan işletim maliyeti de minimum seviyededir. Inverter kompresör teknolojisi ile enerji tasarrufunuz çok daha yüksek olur.
Isı Pompaları Nasıl Isıtma ve Soğutma Yapar?
Isı pompası sistemleri, buzdolabına benzer bir prensip kullanarak, tersine çevrim ile ortam ısısından enerji üretir. Bir buzdolabı iç hacmini soğuturken dışarıya sıcak havayı iletir. Bir hava kaynaklı ısı pompası ise ortam havasındaki ısıyı odalarınıza getirir.
Spesifik olarak kaynaklardan çekilen ısı , ısı pompasına monte edilmiş bir eşanjöre (evaporatör) aktarılır. Çevrim içerisinde dolaşan soğutucu akışkanın bu noktada kaynaktan aldığı enerji ile fiziksel hali değişir ve düşük sıcaklıklarda bile buharlaşma gerçekleşir. Gaz fazında bulunan bu akışkan, daha sonra ısıtma ve sıcak su üretimi için kullanılabilecek bir seviyeye yükseltilmesi için bir kompresör tarafından sıkıştırılır. Bu aşamadan sonra yüksek sıcaklık ve basınçtaki akışkandan yine bir eşanjör (kondenser) vasıtasıyla ısı, evinizdeki ısıtma ve sıcak su devrelerine aktarılır. Oldukça etkili ve verimli tasarımları sayesinde, bu çözümler dışarıdaki sıcaklık -15° C gibi düşük bir seviyedeyken dahi ısı üretebilir.
Kış aylarında mahal ısıtması yapan ısı pompaları, yaz aylarında tam tersi bir çevrimle soğutma sistemi olarak da kullanılabilir. Böylece yıl boyunca evdeki konforun keyfini çıkarmanıza yardımcı olabilecek çok yönlü bir teknolijeden faydalanmış olacaksınız
Bir Isı Pompası Ne Kadar Verimlidir?
Isı pompaları, özellikle çevrenizdeki ortamdan ısı kullandığı için karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabileceği gibi geleneksel ısıtma sistemlerine de mükemmel bir alternatif olabilir.
Bir ısı pompasının ısıtmadaki verimliliği, Performans Katsayısı anlamına gelen COP olarak hesaplanır.
COP, gerekli iş için sağlanan yararlı ısıtma oranıdır, bu şekilde ısı pompasının ne kadar verimli olduğunu gösterir. Örneğin, bir ısı pompası bir kW elektrik kullanıyorsa ve sonrasında dört kW ısı üretiyorsa, COP dörttür. COP ne kadar yüksek olursa, ısı pompası o kadar verimli olur. Aynı şekilde soğutmadaki verimliliği de EER diye adlandırılan bir katsayı ile ifade edilir.