Haddeleme Prosesinde en çok kullanılan bazı fırın tipleri şunlardır:
- Yürüyen tabanlı fırınlar,
- İtici tip fırınlar,
- Yürüyen kirişli fırınlar vb.
Bu fırınların ateşlemesinde yakıt olarak genellikle doğalgaz veya petrol kaynaklı diğer yakıtlar kullanılmaktadır. Gelişen otomasyon sistemleri sayesinde fırın içerisindeki bölgelerin sıcaklıkları, kütüklerin fırından çıkış sıcaklıkları, tüketilen gaz miktarları sürekli olarak kayıt altına alınabilmektedir. İnşaat demiri üretiminde çoğunlukla kullanılan fırın tipleri sürekli yüklemeli fırınlardır. Büyük kapasitelere sahip fırınlar genellikle sürekli beslenmektedir. İtmeli tip fırınlarda yarı mamul kütükler takip eden diğer malzeme yardımıyla fırına itilirken, yürüyen kirişli fırınlarda ise kirişler yardımıyla hareket ettirilmektedirler.
Çelikhaneden gelen yarı mamul kütükler kristalizasyon sıcaklığının üzerinde, genellikle 900-1250°C arasında bir sıcaklığa kadar homojen bir şekilde ısıtılarak haddeleme yoluyla şekillendirme için uygun bir hale gelmektedir. Bu ısıtma işlemi haddehane tav fırınlarında gerçekleştirilmektedir. Genellikle doğalgaz kullanan bu tav fırınları, haddehanenin büyük oranda enerji tüketiminden sorumlu olmaktadır. Dolayısıyla gerek yakıt tüketimi açısından gerekse bacadan atılan yanma gazlarının oluşturduğu kirlilik açısından bu fırınlar enerji tasarrufu yöntemleri için oldukça önemli olmakta ve mümkün olduğunca verimli çalıştırılması gerekmektedir. Bu verimliliğin ve tasarrufun sağlanabileceği bazı yöntemler diğer başlıklarda belirtilmektedir.
Çeşitli yakma sistemlerine sahip, çeşitli kapasitelerde ve ölçülerdeki hadde fırını ihtiyaçlarınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.